Harry Potter's special word
Menü
 
Top Affilates
 
Elite Affilates

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Harry Potter Rajongói Oldal

 

 
Testvéroldalak

 
Hányan voltatok itt...
Indulás: 2006-07-03
 
Buttonok

 
Link me!

 A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

 
Design
 
Chat

 

 
Lexikon

ELŐSZÓ

Ezen enciklopédia keletkezése immáron több, mint tízezer évre nyúlik vissza. Az első feljegyzések még csupán kőbe vésett vonások voltak, amit a varázslók annak dokumentálására készítettek, hogy aznap hány mamutot sikerült leteríteniük egy-egy jól irányzott fejbekólintó-bűbájjal. Egyes helyeken a mai napig fellelhetők az ellenség (muglik) megtévesztésére szolgáló ősi barlangrajzok, amiken tisztán kivehető tanácsokat találunk arra vonatkozóan, miképp lehet lakhelyünket óriási vöröshangyabollyá változtatni, ha muglik járnak a közelben. Később, ahogy egyre kifinomultabbá váltak a módszereik, elődeink rovásírással adták egymás tudtára, melyik az ehető gomba, és melyiktől nő narancssárga szőr a fülükben.

Az első pergamenre írt dokumentum, amely már minden kétséget kizáróan tanítási célzatból készült, az időszámításunk előtti hetedik századból maradt ránk, és csupán két sorból állt:

"Ha a Hold haragos synben izzyc, ne cysertsd a sorsod, mert ama behemot melac a somsedos dombon mec talala atcozny. Sorgosh muncaval sayatytsd el a chalan artast, s yutalmad nem marada el."

A korai középkortól kezdve aztán megszaporodnak a feljegyzések, és már nem sokat kellett várni az első, mindent átfogó varázsenciklopédia, a Magica Encyclopedia megszületésére. Ne várjuk azonban, hogy elődeink a történelem eme korai szakaszában mindenről pontos tudással rendelkeztek; egyes helyeken megmosolyogtató információkat találunk például a szerelmi bájitalok áldozatává vált varázslók kiábrándításáról, vagy a hippogriff-tenyésztés során felmerülő nehézségek áthidalásáról. Mindennek ellenére - habár az idők folyamán sokan megpróbálkoztak vele - a mai napig nem készült ehhez a páratlan műhöz fogható, amely az évszázadok során rengeteg új információval gazdagodott a varázslónemzedékek okulására és az eljövendő generációk számára.

Itt szeretnénk felhívni Tisztelt Olvasónk figyelmét arra a bosszantó tényre, hogy a már mindenki által ismert, hirhedt kvibli nőszemély, Murainé Róling Johanna Katalin már bejelentette legújabb ádáz tervét, miszerint az elkövetkezendő tíz évben megírja (és mugli körkben publikálja!) saját - általa a világ legátfogóbb és legteljesebb varázsenciklopédiának csúfolt - lexikonát. A varázsvilág Murainéra szakosodott Amneziátorai, Mágiaügyi jogászai és különböző más szakemberek évek óta hiába próbálnak a bújdosó írónőre akadni, de nem adjuk fel a harcot!

Visszatérve a Magica Encyclopedia MMCVIII. kiadásához: bízunk benne, hogy legalább annyi hasznos információt talál benne a jelen kor varázslója, mint ezer évvel ezelőtt Botor Bodrik, aki az enciklopédia olvasása közben fedezte fel a szellentő-átkot.

KRONOLÓGIA

Időszámításunk előtt

i.e. 9000 körül
Az ókor legnagyobb civilizációja, Atlantisz pusztulása. A Dél-Amerika és Afrika közt fekvő sziget egy nap és egy éjszaka leforgása alatt a ten gerbe süllyed.

i.e. 6000 körül
Az asztrológia alapjainak kialakulása Babilonban.

i.e. 2600 körül
Dzsadzsamenah, egyiptomi varázsló kiemeli a Nílus vizét a medréből.

i.e. VII. század
Sumér-akkád varázslók lefektetik az álomfejtés alapjait.

i.e. VI. század
Zoroaszter (Zarathustra) Perzsiában megalapítja a párszi vallást. Követői felveszik a magus nevet, mely néven ismertté válnak az egész Közel-Keleten és a Földközi-tenger vidékén, és később a Távol-Keleten is.
Az első varázsszavak megjelenése, melyek eleinte istenek és szellemek titkos neveiből alakultak ki.

i.e. V. század
A zodiákus öv, mint tizenkét konstelláció egymásutániságának rögzítése, a horoszkóp készítés elterjedésének kezdete.
Az egyszarvú és a mantikór legelső leírása egy Ktésziasz nevű görög orvos tollából.

i.e. IV. század
Az alantas mágia gyakorlóiból kialakul a varázslók társadalma a varázstalan (mugli) világ társadalmán belül. A két világ még hosszú évszázadokig együtt él, de a varázstalan népesség félelme egyre fokozódik a mágiát használóktól.

i.e. 382
Az Ollivander-család varázspálca készítő vállalkozásának megalapítása.

i.e. III. század
A világ legerősebb ráolvasásának megalkotása száz különböző titkos istennév felhasználásával. A varázslat hatására befagynak a folyók, a tengerek, a mocsarak és források, a sziklák pedig szilánkokra törnek.

i.e. 81
Cornelius Sulla római diktátor halálbüntetést szab ki a jövendőmondókra, boszorkánymesterekre, és mindazokra, akik a varázslást gonosz célok érdekében használják fel, akik démont idéznek, akik eltérítik az elemeket, és akik viaszbábokat alkalmaznak mások elpusztítására.
 
II. század
Artemidórosz Daldianosz
görög álomfejtő Oneirokritika című álomfejtési útmutatója. Görög városállamok egy részét tartja rettegésben egy Erikhto nevű sötét boszorkány.

IV. század
A mágia és jóslás minden formáját törvényen kívül helyezik a Római Birodalomban. A mágiát innentől kezdve titokban űzik tovább a varázslók és boszorkányok, de továbbra is a mugli világ keretein belül. Elkezdődik a fekete és fehér mágiát űzők különválása.

VI. század
Merlin születése a mai Wales területén egy királylány és a gonosz szellem, Incubus kapcsolatából. Merlin egymás után három király - Aurelius, Uther Pendragon és Arthur - tanácsadója lesz. Merlin létrehozza Stonehenge-t az írországi Giant's Dance szikláiból. Minden idők leghíresebb varázslója. Varázslók hercegének is hívják. Merlin azt akarta, hogy a varázslók segítsék a muglikat és ezért alapította meg a Merlin Rendet. A Rend megtiltotta, hogy varázslók muglikon gyakorolják a mágiát. Egy Vivien nevű boszorkány elcsábítja, majd egy tölgyfa foglyává teszi Merlint.

i.sz. 992
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola megalapítása a Skót Felföldön. A négy alapító Griffendél Godrik, Mardekár Malazár, Hollóháti Hedvig és Hugrabug Helga.


XI. század
Mardekár és Griffendél vitája a mugli származású diákok oktatásáról. Mardekár megépíti a Titkok Kamráját az iskola alatti cseppkőbarlangban, és elrejti benne egy baziliskus tojását. Ez után elhagyja az iskolát. Griffendél megalkotja a Teszlek Süveget a diákok négy házba osztására.
A Queerditch-lápon kialakul a kviddics elődje.

XII. század
A varázslók közt gyakorlottá válik a cserekereskedelem. A Kwidditch-játék fejlődése: megjelenik a terelő, a gurkó elődje, a blodder, és a cölöpökre szerelt hordók.
A század közepe táján enyhülés következik be a varázstalan és varázsvilág között. Muglik és Mágusok együttműködésének sikerei (különösképp az óriások, trollok és sárkányok ellen vívott háborúk során) elhomályosították a mágiával kapcsolatos negatív asszociációkat.

1163
A legrégibb brit kviddics csapat, a Porpicy SC megalapítása.

1199
Wilphred Elphick (szül.: 1112) halála. Ő volt az első ismert áldozata az afrikai erumpment nevű mágikus bestiának.

XIII. század
Az ókori görög és egyiptomi fémművesek gyakorlati tudásán alapuló alkímiai titkok lefordítása latin nyelvre, arab kéziratok alapján. Az alkímiai kutatások fokozatos elterjedése Európában.

1202-1285
Bridget Wenlock: híres számmisztikus, aki a 7-es szám mágikus jelentéseit tanulmányozta.

1203
A Holyhead Harpies kviddics csapat megalapítása. A csapatban hagyományosan kizárólag boszorkányok játszanak.

1227-1320
Ignatia Wildsmith: a Hopp-por feltalálója.

1269
Az arany snidget nevű madár vadászata olyan népszerű lesz, hogy az akkor Quaditch-nek nevezett játék során is elengednek egyet, amit a játékosoknak el kellett kapni. Kialakul a vadász posztja a Quaditch-ben. Barberus Brage a Varázslótanács elnöke.

1291
A Kenmare Kestrels ír kviddics csapat megalapítása. A csapat mérkőzései előtt hagyományosan kabalaállataik, a leprikónok tartanak szellemes bemutatót.

1292
A skye-szigeti Pride of Portree kviddics csapat megalapítása.

1297
A Trimágus Tusa megrendezése a Roxfort, a Durmstrang és a Beauxbatons között. 

XVII. század
Mugli fosztogatók betörnek Nicolas Flamel házába, majd felfeszítik az alkimista sírját. A sírt üresen találják.
A grimoire-ok széles körben hozzáférhetővé válnak. Különösen a diákok, papok és bűnözők körében vált népszerűvé a fekete mágia által ígért tudományok tanulása és gyakorlása. A muglik körében a grimoire-ok miatt elterjed a rituális mágia gyakorlása.
A Szent Mungó ispotály alapítása.

1612
Az Appleby Arrows észak-angliai kviddics csapat megalakulása. Koboldlázadás Nagy-Britanniában. A lázadók főhadiszállása a Roxmortsi fogadó.

1620
Quintius Umfraville A varázslók nemes sportja című munkájának megjelenése.

1637
A vérfarkasok etikai kódexének megjelenése.

1652
Az első kviddics Európa-bajnokság, melyet ettől az évtől kezdve háromévente rendeznek meg.

1674
A brit kviddics bajnoki liga törvényileg szabályozott megszervezése, mely tizenhárom csapatot engedélyez.

1692
A Mágusok Nemzetközi Szövetségének csúcstalálkozója a mágikus lények elrejtésének kérdését vitatja hét héten át. A végső határozat alapján 27 fajt rejtenek el a mugli lakosság elől. Nagy-Britanniában megalapítják a Varázsjátékok és Mágikus Sportok Főosztályát. Az állandó pálcaviselés jogának törvénybe foglalása.

XVIII. század eleje
A varázsvilág végleges elrejtése fokozatosan végbemegy az 1692-ben tervbe vett elképzelés szerint. Ettől kezdve a muglik lassan elfelejtik a mágia létezését és áttérnek a technikai civilizáció útjára. A két világ teljesen különválik egymástól.

1711
A kviddicsjáték kvaff labdáját skarlátpirosra festik a jobb észlelhetőség miatt. Egyidejűleg a kvaff zuhanási sebességét is lassítják a játék dinamizmusának fokozása miatt.

1750
A Nemzetközi Varázstitokvédelmi Alaptörvény kiegészítése a 73-as cikkellyel, mely kimondja, hogy "minden varázsügyi kormányzószerv felelős az illetékességi területén élő mágikus bestiák, mágikus értelmes lények és kísértetek elrejtéséért, gondozásáért és felügyeletéért".

1761
Perenelle és Nicolas Flamel megjelenik a Párizsi Operában.

1762
Az életveszélyes kretkenn nevű skót játék betiltása.

1782
Flavius Belby legelső beszámolója a letifoldról Pápua új-Guineában.

1792
A Trimágus Tusa egyik fordulóján mindegyik versenyző megsérül, mikor rájuk támadt a sárkány, amit foglyul kellett volna ejteniük.

1794
Az acromantula kitenyésztése és elterjedésének kezdete a Távol-Keleten.

1799
Egy ukrán óriássárkány elragad egy üres vitorlás hajót a Fekete-tengerről. Az ukrán mágiaügyi hatóságok ettől kezdve folyamatos megfigyelés alatt tartják az óriássárkányokat.

XIX. század eleje
Hajós varázslók egy csoportja kitenyészti a shrake nevű, tüskékkel borított testű halfajt, hogy megtorolják a mugli halászok inzultusait. A kora középkor óta ez volt a legjelentősebb szembenállás a varázsló és mugli népesség közt.

1802
Meg nem erősített jelentések szerint egy norvég tarajos sárkány elragad a tengerből egy bálnaborjút.

1803
Alberic Grunnion, a trágyagránátok feltalálójának születése.

1805
Grover Hipworth, a kalapkúra bájital feltalálójának halála (a gyógyitalt leginkább megfázás ellen használják, s lenyelése után órákig füstöl az illető füle).

1810
Beatrix Bloxam, a híres varázsló-meseregény, a Varangy történetek írójának korai halála 16 éves korában.

1811
Grogan Stump mágiaügyi miniszter megfogalmazza az értelmes lényeket meghatározó definíciót, mely szerint értelmesnek kell tekinteni "mindazon lényeket, akik képesek felfogni a mágikus társadalom törvényeit, és felelősen részt venni nevezett törvények megalkotásában".

1812
Dorcas Wellbeloved, a Válságban Lévő Boszorkányok Társaságának alapítójának születése.

1814
A Banchory Banditák kviddics csapat működését betiltják, mikor egy, az Appleby Arrows ellen vívott meccsük után szélnek eresztették a gurkóikat az éjszakában, azután elindultak fogni maguknak egy hebridai feketesárkányt, hogy legyen a csapatnak kabalaállata. A Mágiaügyi Minisztérium emberei Inverness fölött tartóztatták fel őket.

1820
Elliot Smethwyck kifejleszti a párnázóbűbájt, melyet ez után a varázsseprűk kényelmesebbé tételére használnak.

1823
Laverne de Montmorency, szerelmi bájitalok híres keverőjének születése.

1824
Gulliver Pokeby Miért nem haltam meg az augurey szavára? című könyvének megjelenése a Kispiros Könyvek gondozásában.

1825
Artemisia Lufkin, az első női mágiaügyi miniszter halála.

1829
Elliot Smetwyck leánya, Leopoldina Smethwyck, az első női kviddicsbíró születése.

1839
Gulliver Pokeby halála.
Mirabella Plunkett születése. Híres arról, hogy szerelembe esett egy sellővel, miközben a Loch Lomond tó mellett nyaralt. Mikor a családja megtiltotta neki, hogy összeházasodjanak, elszökött és hallá változtatta magát. Azóta senki sem látta.

1844
Albus Dumbledore születése.

1845
Beaumont Marjoribanks, herbológus boszorkány halála.

1850
Oswald Beamish, a kobold-jogok szószólójának születése.

1863
Justus Pelliwickle, a Varázsbűn-üldözési Főosztály köztiszteletnek örvendő későbbi vezetőjének születése.

1872
Crispin Cronk halála (szfinxeket tartott illegálisan a házában).

1874
Sacharissa Tugwood, a szépítő bájitalok feltalálójának születése.

1875
A markolássegítő bűbáj felfedezése. A bűbáj feleslegessé tette a fülek és lyukak alkalmazását a kviddicsben a kvaff bőrlabdán.

1879
Elias Grimstone bemutatja Portsmouth-ban az Oakshaft '79 seprűt.

1881
Hesper Starkey születése. A holdfázisok bájitalfőzésben való jelentőségét tanulmányozta.

1882
Alberic Grunnion halála.

1883
A kviddicsben a kosarakat felváltja a karikák alkalmazása.

1884
Grogan Stump halála.
Egy cikesz eltűnik egy kviddics meccsről Bodmin Moor területén. Egyesek szerint még mindig ott repked valahol elvadulva a láp területén.
A "letámadást" betiltják a kviddicsjátékban, és bevezetik azt a szabályt, hogy egyszerre csak egy támadó őrző tartózkodhat a büntetőzónában.

1888
Norvel Twonk születése. Mr Twonk attól lett köztiszteletben álló, híres varázsló, hogy megmentett egy gyereket egy mantikór támadásától.

1889
Roderick Plumpton, híres fogójátékos születése.

1892
A Chudley Csúzlik huszonegyedszerre, de utoljára nyeri el a brit kviddics kupát. Ez után megkezdődik a csapat folyamatos lecsúszása a ranglistán.
Az utolsó Trimágus Tusa megrendezése. A rendezvényre egészen az 1994-1995-ös versenyig nem kerül sor. A rendezők a sorozatos halálesetek miatt szüntették be a veszélyes versenyt.

1894
Cassandra Vablatsky, ünnepelt Látó születése.
Betiltják az Appleby Arrows (Arrows = nyilak) kviddics csapat szurkolóinak azt a szokását, hogy csapatuk minden egyes gólját nyílvesszők fellövésével ünneplik meg, miután az egyik nyíl átszúrta a kviddics bíró orrát.

1897
Goethius Artemis Fido Salmander  születése.

1899
Adalbert Waffling, mágia-elméleti szakértő születése.

1902
Szemtanúk állítása szerint a kihalófélben lévő norvég tarajossárkányok egyik példánya a norvég partok közelében elragadott egy bálnaborjút.

1903
Tilly Toke a későbbi Ilfracombe-i incidens hősének születése.

1917
Frank Bryce születése.

1922
Carlotta Pinkstone születése. Híres aktivista, aki a Mágusok Nemzetközi Szövetsége Titokvédelmi Alaptörvényének ellenére is elárulta a mugliknak, hogy még mindig léteznek varázslók. Miss Pinkstone-t több alkalommal bebörtönözték a feltűnő és szándékos nyilvános varázshasználatáért.

1921
A Tutshilli Tornádók fogó játékosa, Roderick Plumpton rekordidő alatt, három és fél másodperc alatt kapja el a cikeszt a kabátujjával a Caerphilly Catapults elleni kviddics meccsen.

1925
Október 4: Minerva McGalagony születése.

1926
Merope Gaunt (Rowle Gaunt lánya), apja és bátyja, Morfin letartóztatása után (egy mugli - Tom Denem - és egy minisztériumi tisztviselő, Bob Ogden bántalmazása miatt kerültek az Azkabanba) szerelmi bájitallal magához köti Little Hangleton leggazdagabb családjának, Deneméknek egyetlen fiát, Tomot, és összeházasodnak.
Hat hónappal később Rowle Gaunt kikerül az Azkabanból és hazamegy, de lánya addigra elköltözött.

December 22:
Merope eladja egyetlen megmaradt családi ékszerét, Mardekár kígyó díszítésű medálját Caractacus Burke-nek, a Borgin & Burke alapítójának, mindössze 10 Galleonért.

December 31:
Tom Rowle Denem születése egy londoni árvaházban, egy mugli fiú (Tom Denem) és egy aranyvérű boszorkány (Merope Gaunt) gyermekeként.

 Tom Rowle Denem édesanyja a fiú születése után nem sokkal meghalt a kórházban. Csak arra maradt ideje és ereje, hogy nevet adjon gyermekének. Így lett a fiú Denem az apja, és Rowle a nagyapja után. Tomnak koromfekete hullámos haja, és zöld szeme volt, akárcsak későbbi halálos ellenségének, Harry Potternek. Tom édesapja még a fiú születése előtt elhagyta feleségét. A kisfiú egy mugli árvaházban nő fel.

1927
Göthe Salmander Legendás Állatok és Megfigyelésük című könyvének megjelenése az Obskurus Kiadó gondozásában.

1928
December 6: Rubeus Hagrid születése egy varázsló és Fridwulfa óriásnő gyermekeként.

1929
Morfin Gauntot kiengedik a börtönből. Hazamegy Little Hangletonba.
Melania Macmillan és Arcturus Black fia, Orion Black születése.

1931
Fridwulfa elhagyja férjét, és a fiát, Hagridot.

1932
Az ilfracombe-i incidens, melynek során egy walesi zöldsárkány támadott meg egy muglikkal teli tengerpartot. Egy nyaraló varázsló, Tilly Toke és családja fellépésének köszönhetően az eset nem követelt halálos áldozatokat. A tengerparton tartózkodó muglikra az évszázad legkiterjedtebb felejtés-átkát mondták ki.

1935
Jocunda Sykes  seprűnyélen átrepüli az Atlanti-óceánt.

1936
Hambledon Quince születése. Híres bolond író, aki szerint a varázslók a Marsról származnak, a muglik pedig a gombákból fejlődtek ki.

1938
Tom Denem elsőéves a Roxfortban, a beosztási ceremónián a Teszlek Süveg a mardekárba helyezi a fiút, mert érzi benne a Mardekár-vérvonalat. Tom első évei alatt kutatni kezdi a Titkok Kamrájának rejtélyét.

1940
Hagrid elsőéves a Roxfortban.
Frank Bryce visszatér a II. Világháborúból lábsérülése miatt. Élete hátralévő részében egyik lábára sántít. Később kertész lesz a Denem családnál, Little Hangletonban, a Denem-kúria melletti kertészlakba költözik.

1941
Tom Denem naplót vásárol a Vauxhall Roadon, Londonban. Hagrid hozzájut egy veszélyes acromantulához, melyet Aragognak nevez el.
Hagrid apja meghal.

1942
Tom ötödéves korában prefektusi kinevezést kap.

1943
Június 13: Tom hatodévesen megfejti a Titkok Kamrájának rejtélyét és kiengedi az akkora már a harminc métert is megközelítő baziliskust. A szörny megöl egy Myrtle nevű lányt, aki a második emeleti lányvécében, meggyilkolásának helyszínén, Hisztis Myrtle néven kezd kísérteni. Az iskola bezárásától való félelmében Tom lezárja a Titkok Kamráját, majd Rubeus Hagridot gyanúsítja meg a merényletekkel. Aragog elmenekül a Tiltott Rengetegbe, Hagridot eltanácsolják az iskolából. Dumbledore javaslatára Hagrid vadőri állást kap Roxfortban. Tom Denem "Önzetlenül az Iskoláért" különdíjat kap.
Tom létrehozza saját személyiségének mását egy naplóban, hogy segítségével később befejezhesse Mardekár tervét (Horcrux!).

1944
Tom iskolaelső lesz a Roxfortban. Hagrid nőstényt szerez Aragog számára (Mosag). A skóciai acromantulafészek kialakulásának kezdete a Tiltott Rengetegben. Tom Horace Slughornnal, a mardekár ház vezető tanárával beszélget a horcrux-okról, azokról a tárgyakról, amikbe egy feketemágus emberáldozattal áthelyezheti lelkének egy darabját. Tom felfedi tervét, miszerint 7 ilyen horcruxot akar készíteni, mert a hetes a legerősebb mágikus szám.
Tom létrehozza első horcrux-át, saját személyiségének mását egy mugli naplóban, hogy segítségével később befejezhesse Mardekár tervét.

1945
Albus Dumbledore legyőzi Grindelwaldot, a sötét varázslót. Dumbledore-t a világ legnagyobb varázslójának kiáltják ki.
Tom Rowle Denem bosszúból megöli apját és nagyszüleit Little Hangletonban. A meggyilkolt Denem-családot a közeli temetőben helyezik el. A gyilkossággal Frank Bryce-t gyanúsítják.
Tom létrehozza második horcrux-át, a családi gyűrűjében.
Miután végzett Roxfortban (kitűnő jegyekkel minden tantárgyból), Armando Dippet igazgatónál sötét varázslatok kivédése tanári posztra jelentkezik, amit akkor már csaknem ötven éve Galatea Merrytought tanított. Az igazgató elutasítja, mert szerinte a fiú még túl tapasztalatlan.
Tom munkát vállal a Borgin & Burke-ben, sikerrel hajtja fel a különleges csecse-becséket, és ügyesen bírja rá a tulajdonost, hogy adja el neki. Tom már iskolás évei alatt felvette a Voldemort ("Haláltalan") nevet.

1946
Tomon jelentkezni kezdenek a lelkének darabolása miatti mellékhatások: bőre egyre fehéredik, szeme pedig bevérzik, és néha vörösre színeződik, ha a fiú különösen heves dühöt, haragot vagy izgalmat érez.
Még egy ideig a Borgin & Burke-nek dolgozik, egészen addig, míg Mr Burke egyik ügyfelét, Hepzibah Smith-t megöli, hogy elvihesse az öregasszony két becses műtárgyát: Hugrabug Helga ősi, borzot mintázó faragvánnyal díszített arany serlegét, és Mardekár medálját, amit még Merope adott el Mr Burke-nek, Hepzibah pedig tőle vette meg.
A gyilkossággal, pontosabban gondatlanságból elkövetett gyilkossággal Hokeyt az öregasszony házimanóját gyanúsítják.
Tom létrehoz újabb két horcrux-ot a medálból és a serlegből.

1947
A Vérfarkasnyilvántartó megalapítása Göthe Salmander javaslatára. Bathilda Bircsók A mágia története című művének megjelenése a Kispiros Könyvek gondozásában.
Broderick O'Men születése.

1949
Skócia partjainál a sellők befognak és megszelídítenek egy kék-arany színű hippokamposzt.

1951
Rita Vitrol
születése.

1952
Tudor Hushpush A kviddics évszázadai című könyvének megjelenése a Varázsütés Könyvek kiadásában.

1954
Lucius Malfoy születése.

1955
Narcissa Black születése, Druella Rosier és Cygnus Black harmadik leányaként.
Tarquin McTavish születése - börtönbe zárták a mugli szomszédja bántalmazása miatt.

1956
A kviddics Európa-bajnokság döntőjében a Caerphilly Catapults legyőzi a norvég Karasjoki Kányák csapatát.

December: Minerva McGalagony tanítani kezd a Roxfortban átváltoztatástan tanárként.

1957
Sturgis Podmore születése.

1958
Bertha Jorkins születése.

1960-as évek
Tom újra felbukkan Nagy-Britanniában, mint befolyásos és hatalmas varázsló, de immár Voldemort néven. Hívei, régi iskolai barátai (Lestrange, Avery, Nott, Rosier, Mulciber, Dolohov) halálfalóknak nevezik magukat.
Voldemort újra jelentkezik a sötét varázslatok kivédése tantárgyra, de Dumbledore, az új igazgató visszautasítja őt. Voldemort dühében elátkozza a tantárgyat, aminek ettől kezdve nincs olyan tanítója, aki egy évnél tovább maradna Roxfortban.

1959
???: Sirius Black születése.

1960
Január 9: Perselus Piton születése (Anyja - Eileen Prince - boszorkány, apja pedig a mugli Tobias Piton).

Január 30: Lily Evans születése.

Március 10: Remus John Lupin születése. A fiút kiskorában megharapja egy vérfarkas, Fenrir Greyback. Elmondása szerint saját vakmerősége vezetett a tragédiához. Emiatt Remus minden holdtöltekor maga is farkasemberré változik.
Mielőtt Albus Dumbledore a Roxfort igazgatójává lépett elő, reménytelennek tűnt, hogy a tehetséges, de gyógyíthatatlan kórban szenvedő fiú valaha is roxforti diák lehessen. Azonban Dumbledore úgy határozott, hogy a szükséges óvintézkedések megtételével semmi akadálya, hogy Remus a Roxfort tanulója legyen.

Március 27: James Potter születése.

"Horpadtfejű" Magnus Macdonald mozgalmat indít a kretkenn játék hagyományának felélesztésére. A Mágiaügyi Minisztérium nem oldja fel az életveszélyes játék tilalmát.

1961
Regulus Black születése.

1962
Ifjabb Bartemius Kupor születése.

1963
Mordicus Pete professzor A földhözragadtság filozófiája című könyvének megjelenése a Por & Penes kiadó gondozásában.

1964
Lorcan d’Eath félvámpír énekes születése.

1965
Január 1: Göthe Salmander kísérleti keresztezést tiltó törvényének hatályba lépése. Sikerül gátat vetni új, szelídíthetetlen szörnyetegfajták kitenyésztésének.

1970-1981
A Varázslók Háborúja Nagy-Britanniában. A Főnix Rendjének megalapítása.

A rend feladatának tekinti a Sötét nagyúr, és hívei, a halálfalók csoportja elleni küzdelmet. Alapítója Albus Dumbledore.
Tagjai: Aberforth Dumbledore, Alastor Mordon, Dedalus Diggle, Marlene McKinnon, Emmeline Vance, Benjamin Fenwick, Edgar Bones, Sturgis Podmore, Caradoc Dearborn, Rubeus Hagrid, Elphias Doge, Gideon Prewett, Fabian Prewett, Doras Meadowes.
Későbbi tagjai: Frank Longbottom, Alice Longbottom, Sirius Black, James Potter, Lily Potter, Remus John Lupin, Peter Pettigrew.


1971
James Potter, Lily Evans, Sirius Black, Remus Lupin, Peter Pettigrew, Perselus Piton és első évesek a Roxfortban.
James megkapja apja láthatatlanná tévő köpenyét. Dumbledore parancsára egy a Roxfortból Roxmortsba vezető titkos alagutat, és egy házat építenek, ahová Remust minden holdtöltekor elviszik. Az alagút bejáratához egy fúriafűzet ültetnek. A házat a kiszűrődő zajok miatt a falubeliek Szellemszállásnaknevezik el.
James, Sirius, Remus és Peter barátságának kezdete.
A Szellemszállás. Remus átváltozásai igen fájdalmasak voltak abban az időben, s mivel nem jutott emberi táplálékhoz vérfarkas formájában, önmagát marcangolta. A falubeliek azt hitték, veszélyes kísértetek költöztek az újonnan épített házba. Dumbledore-nak kapóra jutott a pletyka, és ő is terjeszteni kezdte. A házat elkerítették, és senki sem mert a közelébe menni attól kezdve. A falusi emberek még az után is féltek a háztól, hogy Remus befejezte az iskolát, és a zajok végleg abbamaradtak.

1971
November 29: Arthur Weasley és Molly Prewett első gyermekének, Bill Weasleynek születése.
James, Sirius és Peter rájönnek Remus titkára, majd nem sokkal később tanulni kezdik az animágiát. Beceneveket találnak ki maguknak, amik azokat az állatokat jelképezik, amivé átváltoznak: James lesz Ágas (szarvas), Sirius Tapmancs (kutya), Peter Féregfark (patkány) és Remus Holdsáp (farkas).

1972
Blenheim Stalk Muglik, akik ászrevesznek dolgokat című könyvének megjelenése. A könyv a muglik általi varázsvilágészlelésről szól.

December 12: Charlie Weasley születése.

1975
Ismeretlen szerző Véres száj, érző szív című könyvének megjelenése a Varázsütés Könyvek gondozásában.
Remus Lupin prefektus lesz a Roxfortban.
James, Sirius és Peter sikeresen kitanulják az animágiát.
Az év végi RBF vizsgák után James nyilvánosan megszégyeníti Perselust, amiért az egész életében gyűlöli a fiút.

1976
Augusztus 22: Percy Ignatius Weasley születése.
Piton a RAVASZ vizsgafelkészítő bájitaltan könyvébe firkálgatva egyre több sötét varázslatot fejleszt ki (köztük a veszélyes Sectumsempra varázsigét), ezzel nagy erejű feketmágussá válik.
Sirius megszökik a Grimmauld-téri Black-házból és Mr és Mrs Potterhez költözik.

1977-1978
Sirius, James, Remus, Peter, Perselus és Lily végzősök a Roxfortban.
Lily James barátnője lesz.

1978
Április 1: Fred és George Weasley születése.

Szeptember: Sirius saját házat vesz magának, miután kisebb vagyont örököl kedves nagybácsijától, Alphardtól.

1979
Göthe Salmandert a magizoológia területén végzett munkásságáért a Merlin-díj ezüst fokozatával tüntetik ki.

Szeptember 19: Hermione Jane Granger születése.

Hermione egy mugli származású boszorkány, két mugli fogorvos egyetlen leánya. Hermione jellegzetesen bozontos, barna haja mellé barna szemek, lapátfogak, és rendkívüli varázserő társul.
Akaratos, szabálytisztelő természete ellenére megértő és melegszívű lány, aki ha a fejébe vesz valamit, azt, ha törik, ha szakad, véghezviszi.


Albus Dumbledore tanúja Sybill Trelawney jóslatának a Sötét Nagyúrról és az Egyetlenről, aki legyőzheti. Voldemort is tudomást szerez a jóslat egy részéről.

"Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött? Azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt? A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik? Az Egyetlent, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, a hetedik hónap halála szüli?"

Peter Pettigrew kémkedni kezd a Sötét nagyúr számára.
Megszületik Cho Chang.

1980
Március 1: Ronald Bilius Weasley születése.

Ron, Arthur Weasley és Molly Prewett hatodik, s egyben utolsó fiú gyermeke.
Külső megjelenésre leginkább a család legidősebb fiára, Billre hasonlít. Magas, nyúlánk alakja, lapátkeze és lapátlába van, emiatt kiskorában sokat gúnyolták testvérei, akik között, mint legfiatalabb, egyébként is a viccek céltáblája volt.
Kisbaba korában egyik bátyja, Fred pókká változtatta a maciját. Emiatt Ron halálosan retteg a pókoktól.
Testvérei közül Ginny áll hozzá a legközelebb, mert jellemében egyetlen másik testvéréhez sem hasonlít.


Június 5: Draco Malfoy születése.

Június 22: Dudley Dursley születése.

Július 30: Neville Longbottom születése.

Július 31: Harry James Potter  születése.

Harry a mugli származású Lily Evans, és az aranyvérű James Potter egyetlen fia. Születési időpontja és szülei révén Neville Longbottom mellett ő a másik lehetséges varázsló, akire ráillenek annak a megjövendölt mágusnak a jellemzői, aki legyőzheti a Sötét Nagyurat.
Harry arcvonásait, közepes magasságát, kissé sovány termetét, kócos frizuráját és hajszínét is apjától örökölte, egyedül mélyzöld szeme, mely édesanyjáéra hasonlít.
Nem sokkal születése után megkeresztelték, a keresztapai tisztséget apja legjobb barátja, Sirius Black kapta.


Regulus Black , Sirius testvére rájön Voldemort titkára, a horcruxok létezésére. Ellopja a Nagyúr harmadik horcruxát, Mardekár medálját, és a helyén egy üzenetet hagy Voldemortnak:

A Sötét Nagyúrnak!
Tudom, hogy halott leszek, mire ezt olvasod, de azt akarom, hogy tudd, én fedeztem fel a titkodat. Elloptam a valódi Horcruxodat, és amint tudom, meg fogom semmisíteni. Azzal a tudattal nézek szembe a halállal, hogy amikor majd veled egyenrangú ellenfélre találsz, ismét halandó leszel.
R.A.B.Megpróbál kilépni a halálfalók közül, de Voldemort emberei pár napon belül elfogják és megölik. Karkarovot és Dolohovot elfogják a Minisztérium emberei és Azkabanba kerülnek. Rosiert és Wilkest megölik az aurorok. 

1981
Augusztus 11:
Megszületik Ginevra Molly Weasley.

Ginevra, vagy Ginny, ahogy mindenki becézi, a hetedik gyermek a Weasley családban, Molly Prewett és Arthur Weasley egyetlen leánya.
Ginny generációk óta az első leány, aki a Weasley-dinasztiában született.
Akárcsak szülei és testvérei, ő is örökölte családjuk jellegzetes vörös haját és szeplős arcát. Testalkatában és arcvonásaiban, sőt sok minden másban is nála három évvel idősebb ikerbátyjaira, Fredre és George-ra hasonlít.


Október 24: A Potter-családot elrejtik a Fidelius-bűbájjal. Magát a családot helyezik a bűbáj védelme alá, a titkot pedig Sirius javaslatára Peter Pettigrew-ra bízzák.

Október 31: Peter Pettigrew elárulja Potteréket Voldemortnak. Lily és James Potter halála. Voldemort megpróbálja megölni a másfél éves Harryt...
...hogy ezzel létrehozza saját, hetedik horcrux-át, s így halhatatlanná váljon, de átka visszahullik rá. Harry homlokán megjelenik a villámalakú átokheg. Voldemort teste elporlad, azonban lelke életben marad a horcraxok miatt.
Voldemort eltűnik.

A villám alakú sebhely Harry homlokán jelent meg, mikor Voldemort kimondta rá a halálos Adava Kedavra ("Legyen a dolog elpusztítva" - arámiul) átkot. Erre az átokra eddig senki nem talált hatásos védekezést, leszámítva Voldemortot, aki ugyan nem halt bele a visszahulló átokba, de teste elporladt és varázsereje csaknem teljesen elveszett.

November 1: Peter Pettigrew eljátssza saját halálát, miközben felrobbant egy egész utcát. A tragédia során tizenkét mugli hal meg. Sirius Black letartóztatása, Peter patkány képében a Weasley-családhoz szegődik.

 

November 2: Harry nagynénjéhez Petuniához, és annak férjéhez, Vernon Dursleyhez kerül a Privet Drive négyes számú házába, Little Whingingbe (Surrey megye).

November 3: Alice és Frank Longbottom megkínzása. Rodolphus és Rabastan Lestrange, valamint Bellatrix Lestrange és ifj. Bartemius Kupor letartóztatása. A háború véget ér. A Főnix Rendje feloszlik.

November, vagy december: Perselus Piton bájitaltan tanári posztot kap a Roxfortban.

Ifj. Bartemius Kupor kiszabadul az Azkabanból, helyét halálosan beteg édesanyja veszi át, Százfűlé-főzet segítségével. A fiú ezen túl apjánál lakik, Winky, a házimanó felügyelete alatt, állandóan az Imperius-átok hatása alatt.

Luna Lovegood születése.

1982
Bill Weasley elsőéves a Roxfortban.

1985
Sirius Black anyjának halála. A Black-ház elhagyatottan áll sok évig, egyetlen lakója Sipor, a vén házimanó.

Június: Miss Marjorie Dursley ("Marge néni") látogatása Dudley ötödik születésnapján.

1986
Szeptember: Bill Weasley ötödéves, és prefektus lesz a Roxfortban.

1987
Wilhelm Wigworthy A brit muglik társasági és magánélete című könyvének megjelenése a Kispiros Könyvek gondozásában.
Roderick Plumpton halála.
Ginny titokban gyakorolni kezdi a repülést testvérei seprűivel.

1988
Neville Longbottomban első alkalommal mutatkozik meg mágikus képesség, minek során Algie nagybácsija véletlenül kidobja az ablakon. A fiú egyetlen karcolás nélkül pattog végig az udvaron.
Bill Weasley befejezi roxforti tanulmányait.

Június: Marge néni látogatása a Dursley-házban, Dudley nyolcadik születésnapjára.

1989
Mógus egy évre elutazik tapasztalatot szerezni. Távolléte alatt Albániában találkozik Voldemorttal, aki rákényszeríti akaratát a férfira, és ráveszi, hogy vigye vissza Angliába.

Június: Harryt felkergeti a fára Marcang, Marge néni bulldogja.

1990
Hagrid megveszi Bolyhoskát egy görög férfitól a Szárnyas Vadkan fogadóban.

Mrs Lovegood halála. Az asszony egy félresikerült bűbája során veszti életét.

A Griffendél utoljára nyer kviddics bajnokságot. Legközelebb csak 1994-ben sikerül nekik. Ekkor fejezi be roxforti tanulmányait Charlie Weasley.

1991
Június 22:

Dudley Dursley tizenegy éves. Harry egy Boával beszélget a londoni állatkertben, majd pálcahasználat nélkül eltünteti a terrárium üvegét.

Július 24:
Az első roxforti levél érkezése a Dursley-házba. A következő öt napban további levelek érkeznek Harry részére, azonban egyet sem tud elolvasni Vernon és Petunia miatt. Percy Weasley prefektus lesz.

Július 28:
A Dursley-család elutazik, hogy elrejtse Harryt a varázsvilág elől. Estére egy motelben szállnak meg.

Július 29:
A Dursley család Harryvel egy tengerben lévő sziklára épült viskóban bújik el.

Július 31:
Harry találkozik Hagriddal, és végre megkapja roxforti levelét.
(Korrekció: Harry és Dursley-ék elvileg csak egy éjszakát tartózkodtak a viskóban, de Harry szülinapja nem esik egybe a hétfő éjszakával, amit a viskóban töltöttek.)
Hagrid elviszi Harryt az Abszol útra, majd mesél neki Voldemortról. Harry találkozik Mógussal és Draco Malfoy-jal. Hagrid kiveszi a Bölcsek Kövét a Gringotts 713-as széfjéből. Harry születésnapjára egy hóbaglyot kap Hagridtól.
Voldemort (Mógus) este betör a Gringottsba.

 

A Gringotts Varázsló Bank címere. Ez a koboldok tulajdonában lévő bank Londonban található, az Abszol úton. Ez Anglia egyetlen ilyen intézménye, de méreteit tekintve nincs oka panaszra: széfjei és kincseskamrái mélyen a föld alatt egy hosszú barlangrendszer tekervényeiben vannak elrejtve. Biztonsági rendszerei páratlanok, részben mágikus, részben mechanikus védelemmel ellátott kamrák találhatók itt, a barlang őrzéséről pedig idomított sárkányok gondoskodnak.

Augusztus 1:
Harry egyik tankönyvében olvasott név alapján Hedvignek nevezi el a baglyát.

Hedvig, Harry baglya, mely egyben élete első igazi születésnapi ajándéka is volt. Hagrid vette neki az Uklopsz bagolyszalonban, az Abszol úton.
Hedvig egy nőstény hóbagoly, s mivel ez a faj nem honos Angliában, sokszor feltűnést kelt. Viselkedését tekintve méltóságteljes, nagyon hűséges, de kissé sértődékeny állat.


Szeptember 1:
Harry a King's Cross pályaudvar 9 és 3/4-ik vágányánál találkozik a Weasley-családdal, Hermione Grangerrel és Neville Longbotommal. Harry és Ron barátságának kezdete. A beosztási ceremónián Harry megkéri a Teszlek Süveget, hogy ne a Mardekárba küldje, ahová - a süveg szerint - tartozna. Harry, Ron, Neville Longbottom, Hermione Granger, Parvati Patil, Lavender Brown, Seamus Finnigan és Dean Thomas a Griffendél házba kerülnek. Draco Malfoy, Pansy Parkinson, Vincent Crak, Gregory Monstro, Blaise Zambini és Millicent Bulstrode a Mardekárba kerül, Susan Bones, Hanna Abott, Justin Finch-Fletchley, Ernie Macmillan a Hugrabugba, Terry Boot, Mandy Brocklehurst, Padma Patil és Lisa Turpin a Hollóhátba kerül.

Szeptember 2:
Harry megismeri Perselus Pitont.

Szeptember 5:
Harry bekerül a Griffendél kviddics csapatába. Draco Malfoy párbajra hívja Harryt. Harry, Ron, Hermione és Neville találkozása Bolyhoskával, a három fejű kutyával.

Szeptember 12:
Harry egy Nimbusz 2000-es seprűt kap McGalagony professzortól.

Október 31:
Harry és Ron megmentik Hermionét egy hegyi trolltól.
Hermione a barátjuk lesz.

November 1:
Harry első kviddics-meccse. A Griffendél legyőzi a Mardekárt. A meccs alatt Harry seprűje megbolondul. Harry gyanítja, hogy Piton meg akarja ölni. Harry tudomást szerez Nicolas Flamelről.

December 25:
Harry megkapja apja láthatatlanná tévő köpenyét, majd felfedezi Edevis tükrét.

December 27:
Harry és Dumbledore első személyes beszélgetése.
Dumbledore megkéri Harryt, ne látogassa tovább Edevis tükrét.

1992
Január 8:
Harry, Ron és Hermione rájönnek Nicolas Flamel kilétére, és a Bölcsek Köve titkára.

Január 10:
Harry második kviddics mérkőzése a Hugrabug ellen. Győz a Griffendél. Harry követi Pitont a Tiltott Rengetegbe és kihallgatja a beszélgetését Mógussal. Harry egyre biztosabb benne, hogy Piton el akarja lopni a Bölcsek Kövét.

Március 22:
Hagrid sárkánytojást kap az álruhás Voldemort/Mógustól.

Március 23:
Hagrid elmondja Harrynek, Ronnak és Hermionénak, hogy szert tett egy sárkánytojásra.

Március 31:
Hagrid sárkánya kikel, és Hagrid Norbertnek kereszteli. Draco Malfoy észreveszi a sárkányt.

Norvég tarajos sárkányok (ismeretlen festő műve). Ehhez a sárkányfajhoz tartozott Norbert, Hagrid sárkánya, melyet Voldemort/Mógustól kapott. Nem ismeretes, a Sötét Nagyúr hol jutott hozzá ehhez a kereskedelmi forgalomba nem hozható tojáshoz. Feltehetően csempészektől szerezte be. Ez a sárkányfaj fajtársaival szemben különösképp ellenséges. Mindenféle szárazföldi állatot, sőt vízi állatokat is elfogyaszt. 1-3 hónapos korában már képes tüzet fújni.

Április 7:
Hagrid beleegyezik, hogy a sárkányt Charlie Weasley-nek küldjék el Romániába.

Április 15:
Norbert megharapja Ront. Charlie válaszának érkezése bagolypostán.

Április 16:
Ron a gyengélkedőre kerül. Draco Malfoy megtalálja Charlie levelét.

Április 18:
Harry és Hermione éjfélkor felviszik Norbertet a csillagvizsgáló toronyba, majd átadják Charlie barátainak.

Április 19:
Hajnali egykor Frics úr elkapja Harryt és Hermionét.
Harry elveszti láthatatlanná tévő köpenyét. McGalagony összesen 150 pontot von le Harry, Hermione és Neville miatt, és büntetőmunkára küldi őket, valamint Draco Malfoyt.

Május 25:
Piton újra megfenyegeti Mógust.

Május 26:
Este tizenegykor Harry, Hermione, Neville és Draco Malfoy büntetőmunkára indulnak a Tiltott Rengetegbe Hagriddal.

Május 27:
Harry találkozása Voldemorttal hajnali egykor. Voldemort megpróbálja megölni a fiút, de egy kentaur elkergeti. Harry megismerkedik Firenzével. Harry visszakapja a láthatatlanná tévő köpenyét.

Június 1:
Az év végi vizsgák kezdete. Harry sebhelye folyamatosan fáj, jelezve Voldemort közelségét.

Június 5:
Mógus elcsalja Dumbledore-t a Roxfortból. Harry rájön, hogy Voldemort megtudta, hogyan kell elaltatni Bolyhoskát. Harry, Ron és Hermione éjszaka elindul a Bölcsek Kövéért. Mógus felfedi tervét Harry előtt, és hogy megosztja testét a Sötét Nagyúrral. Voldemort elmondja, hogy mikor megölte a fiú szüleit, a célpontja Harry volt. Harry első összecsapása Voldemorttal. Harry elveszti az eszméletét. Mógust meghal. Voldemort elmenekül.

Június 6:
Dumbledore, Flamellel egyetértésben, elpusztítja a Bölcsek Kövét.

Június 7:
a Hollóhát és Griffendél kviddics mérkőzése. A Griffendél veszít.

Június 8:
Harry magához tér a gyengélkedőn. Dumbledore elmondja Harrynek, hogy tőle kapta a láthatatlanná tévő köpenyt. Harry megkérdezi Dumbledore-tól, hogy miért akarta Voldemort megölni kiskorában, de Dumbledore nem mondja el.

Június 9:
Az évzáró lakoma. A házkupát Harry, Ron, Hermione és Neville plusz pontjai miatt a Griffendél nyeri.

Június 10:
A vizsgaeredmények kihírdetése. Délután a diákok hazautaznak a Roxfort Expresszel. Harry visszatérése a Dursley-házba.

Június 11:
Vernon Dursley Harry minden mágikus holmiját a gardróbszekrénybe zárja.

Július 28:
Percy Weasley tizenkét R. B. F.-et szerez. Ez eddig csak Billnek, a legidősebb Weasley-fiúnak sikerült a családból.

Július 31:
Harry tizenkettedik születésnapja, és találkozása Dobbyval, a házimanóval. Dobby elmondja neki, hogy elrejtette barátai levelét, remélve, hogy Harry így nem akar visszamenni a Roxfortba, ahol szerinte hamarosan szörnyű dolgok fognak történni. Dobby lebegésbűbájjal földhöz vág egy tortát a konyhában, hogy megakadályozza Harry visszatérését Roxfortba. Harry figyelmeztetést kap a Mágiaügyi Minisztériumból tiltott mágiahasználat miatt.

Augusztus 1:
Vernon Dursley bezárja Harryt a legkisebb szobába.

Augusztus 4:
Ron, Fred és George apjuk repülő autójával kiszabadítják Harryt, és Widra St. Capdel-be repülnek, a Weasley-család otthonába. Harry megismerkedik Arthur Weasleyvel.

Augusztus 11:
a roxforti levelek, valamint Hermione levelének érkezése.

Augusztus 19:
Harry és a Weasley-család az Abszol útra utazik hopp-porral. Harry megismeri Lucius Malfoy-t, Mr Borgint, Mr és Mrs Grangert, valamint Gilderoy Lockhartot. Harry kihallgatja, amint Lucius Malfoy mérgeket ad el Mr Borginnak. Harry és a Weasley-család találkozik Hermionéval és Hagriddal. Lucius Malfoy Ginny Weasley Átváltoztatástan-könyvébe rejti Tom Rowle Denem naplóját.

Augusztus 20:
Ginny megismeri Tom Denemet.

Szeptember 1:
A King's Cross pályaudvaron Dobby lezárja a bejáratot Harry és Ron előtt, hogy akadályozza visszatérésüket a Roxfortba. Harry és Ron a repülő Ford Angliával Roxfortba indul, de az iskola mellett balesetet szenvednek és a fúriafűz fának ütköznek. Ron varázspálcája eltörik. Az elvarázsolt autó eltűnik a Tiltott Rengetegben. A károkozás miatt Harry és Ron büntető munkát kapnak. Ginny Weasley, Colin Creevy a Griffendélbe, Luna Lovegood a Hollóhátba kerül.

Szeptember 2:
Ron rivallót kap Mrs Weasley-től. Harry, Ron és Hermione megismerkedik Justin Finch-Fletchley-vel és Colin Creevy-vel.

Szeptember 5:
Draco Malfoy a Mardekár kviddics-csapatának fogója lesz. Ron megpróbálja megátkozni Draco-t, de átka visszafelé sül el.
Ginny Weasley Tom Denem irányítása alatt kinyitja a Titkok Kamráját. Harry büntetőmunkán Lockhart tantermében hallja a baziliskus suttogását.

Október 24:
Harry megtudja, hogy Frics úr kvibli (mágus szülők varázstalan gyermeke). Harry megígéri Félig Fej nélküli Nick-nek, hogy elmegy a kimúlásnapi partijára.

Október 31:
Harry, Ron és Hermione elmennek a kimúlásnapi partira. Harry megismeri Hisztis Myrtle szellemét. Ginny Weasley újból kinyitja a Titkok Kamráját, és kiengedi a baziliskust. Mrs Norris, Frics úr macskája meglátja a kígyó tükörképét és kővé dermed. Ginny üzenetet fest a falra, amivel Harryt, Ront és Hermionét gyanúsítják.

November 1:
Ginnyt egyre jobban megviseli az őt megszálló Tom Denem, aki folyamatosan elszívja belőle az életerőt.

November 3:
Binns professzor elmeséli a Titkok Kamrájának legendáját. Harry, Ron és Hermione észreveszi, hogy a pókok tömegesen menekülnek az iskolából. Ron szerint Draco Malfoy Mardekár Malazár utóda, és ő nyitotta ki a kamrát. Hermione kiterveli, hogy Százfűlé-főzettel ki tudnák kérdezni Dracot, anélkül, hogy az megsejtene valamit.

November 4:
Harry, Ron és Hermione megszerzik a Leghatóbb ördöngös italoc című könyvet, melyben a Százfűlé-főzet receptje van.

November 7:
a Mardekár és Griffendél kviddics mérkőzése. A Griffendél győz. Harry egy megbűvölt gurkó miatt a gyengélkedőre kerül.
Éjszaka Dobby felébreszti Harryt és elmondja, hogy ő zárta le előttük az átjárót a pályaudvaron és ő bűvölte meg a gurkót, hogy mindenképp hazaküldje Harryt a Roxfortból. Ginny Weasley újra kinyitja a kamrát. A baziliskus kővé dermeszti Colin Creevyt. Harry megtudja, hogy a Titkok Kamráját egyszer már kinyitották.

November 8:
Ron és Hermione elkezdik főzni a Százfűlé-főzetet a második emeleti lányvécében, ahol Hisztis Myrtle szelleme kísért.

November 9:
a Roxfortban kezd eluralkodni a pánik.

December 10:
Bájitaltan órán Hermione ellopja a Százfűlé-főzet további szükséges hozzávalóit Piton raktárából. Piton felfedezi a lopást és Harryre gyanakszik.

December 17:
Lockhart párbajszakkörén kiderül, hogy Harry párszaszájú. Az iskolában elterjed a pletyka, hogy Harry Mardekár utóda.

December 18:
Ginny Weasley a baziliskusszal megtámadja Justin Finch-Fletchley-t. Justin és Félig Fej Nélküli Nick kővé dermed. A merénylet gyanúsítottja Harry. Harry megismerkedik Fawkes-szal, a főnixmadárral. A minisztérium emberei házkutatást tartanak a Malfoy-kúrián.

December 21:
a diákok többsége hazautazik a karácsonyi szünetre. Mr és Mrs Weasley Egyiptomba utazik, hogy meglátogassák legidősebb fiukat, Billt.

December 23:
Mr Weasley-t 100 galleon pénzbírságra ítélik a Ford megbűvölése miatt.

December 25:
Elkészül a Százfűlé-főzet. Harry és Ron megtudják, hogy nem Draco Mardekár utóda, de azt elmondja, hogy a kamrát 50 éve nyitották ki, egy mugli származású lány meghalt, és az akkori tettest elkapták és kicsapták. Hermione a gyengélkedőre kerül. 


1993
Január 4:

Ginny Weasley elhajítja Denem naplóját, mert gyanakodni kezd a benne rejlő erőre. Harry és Ron megtalálják a naplót Hisztis Myrtle mosdójában. Tom Denem naplója üres.

Február 1:
Harryék megtudják, hogy Tom Denem prefektus és iskolaelső volt Roxfortban. Harry úgy érzi, mintha Tom egy elfeledett régi ismerőse lenne. A naplót továbbra is magánál tartja.

Február 14:
Harry megismerkedik Tom Denemmel. Denem a napló révén megmutatja Harrynek, hogy ötven éve ő kapta el Hagridot, a merénylet gyanúsítottját.

Március 29:
Harry és Ron plusz tantárgyakat vesznek fel a harmadik tanévre: a jóslástant és a legendás lények gondozását. Hermione feliratkozik a mugliismeretre, a számmisztikára és a rúnaismeretre.

Május 7:
Ginny felforgatja Harryék szobáját és ellopja Tom Denem naplóját.

Május 8:
Hermione rájön a szörnyeteg kilétére. Ginny ismét kiengedi a baziliskust, és kővé dermeszti Hermionét és Penelope Clearwatert.
A Griffendél-Hugrabug kviddics meccs elmarad, az iskolában új biztonsági rendszabályt vezetnek be.
Harry és Ron azt a tanácsot kapják Hagridtól, hogy kövessék a pókokat.
Hagridot letartóztatják, Dumbledore-t leváltják igazgatói posztjából. Az új igazgató Minerva McGalagony. Harry megismeri Cornelius Caramelt.

Május 24:
Harry és Ron, Hagrid tanácsára az erdőbe mennek a pókok után. Harry megismerkedik Aragoggal. Megtudják, hogy nem Hagrid volt a merénylő, és Mardekár szörnyetege nem Aragog. Harry rájön, hogy az ötven évvel ezelőtti áldozat Myrtle volt.

Május 25:
Bejelentik az év végi vizsgák időpontját.

Május 29:
Harry és Ron megtudják, hogy a szörnyeteg egy baziliskus. Ginny Weasley új üzenetet hagy a falon és lemegy a kamrába. Harry és Ron megtudják, hogy Lockhart csaló. Megtalálják a kamra bejáratát, majd Lockharttal együtt lemennek. Lockhart saját felejtésátkának áldozata lesz. Harry megtudja, hogy Tom Denem nem más, mint Voldemort, és ő Mardekár utóda. Harry Fawkes segítségével megöli a baziliskust, és elpusztítja a naplót (és ezzel együtt Voldemort egyik Horcrux-át). Tom Denem eltűnik.
Dumbledore visszatér az iskolába, Harry és Ron "Önzetlenül az iskoláért" különdíjat kapnak.
Dobby cseles felszabadítása.

Május 30:
Hagrid visszatér az iskolába, Hermione, Colin Creevy, Justin Finch-Fletchley, Penelope Clearwater, Félig Fej Nélküli Nick és Mrs Norris felébred. Bejelentik, hogy a vizsgák elmaradnak.

Június 20:
A tanév vége, Harry hazatér a Dursley-házba.

Június 21:
Vernon Dursley elzárja Harry néhány varázs holmiját a gardróbszekrénybe.

Június 26:
Ron telefonálni próbál a Dursley-házba.

Július 30:
Sirius Black megszökik az Azkabanból.

Július 31:
Harry levelet kap Rontól, Hermionétól és Hagridtól, valamint a roxforti levél érkezése.
Marge néni látogatóba érkezik a Dursley-házba.
Percy Weasley iskolaelső lesz.

Augusztus 2:
Harry dühében pálcahasználat nélkül felrobbant egy borospoharat.

Augusztus 7:
Harry pálcahasználat nélkül felpuffasztja Marge nénit, majd elhagyja a Dursley-házat.
Harry első találkozása a kutya képében lévő Siriusszal, és Stan Shunpike-kal, Ernie Pranggal. Harry (a Neville Longbottomnak adja ki magát a buszon) a Kóbor Grimbusszal a Foltozott Üstbe megy. Harry találkozása Cornelius Caramellel.

Augusztus 8:
Harry attól tart, hogy a fekete kutya képében megjelenő Sirius halálos ómen volt.

Augusztus 28:
Harry találkozása Ronnal és Hermionéval. Ron új pálcát kap.

 

Ron új pálcája. Tizennégy hüvelyk hosszú, fűzfa, egyszarvúszőr maggal. Mint a roxforti diákok mindegyike, Ron is az Ollivander-pálcaboltban vásárolta első saját pálcáját, mivel előző pálcáját bátyjától, Charlie-tól kapta.

Hermione megveszi Csámpást, a vörös fél-kneazle - fél-macskát. Harry megtudja, hogy Sirius Black meg akarja őt ölni.

Szeptember 1:
Arthur Weasley megkéri Harryt, hogy bármit is hall, ne kezdje keresni Sirius Blacket.
A diákok utazása az iskolába a Roxfort Expresszel. Harryék találkozása Remus Lupinnal. A vonaton éjszaka dementorok tartanak razziát. Harry elájul a dementor jelenlétében, és egy nő sikítását hallja.
Hermione minisztériumi engedéllyel egy Időnyerőt kap McGalagony professzortól. Az évnyitó lakomán Dumbledore-tól megtudják, hogy Sirius Black miatt dementorok fognak őrködni az iskola körül. Hagrid legendás lények gondozása tanári posztot, Remus Lupin pedig sötét varázslatok kivédése tanári posztot kap.

Szeptember 2:
Harry megismerkedik Sir Cadogannal, a lovagi festménnyel, és Sybill Trelawneyval. Az órán Harry teafű jóslása egy halálos óment, a Zordót mutatja a fiúnak.
Hagrid első órája. Harry megismerkedik Csikócsőrrel, a hippogriffel. Csikócsőr megkarmolja Draco Malfoyt, a fiú a gyengélkedőre kerül. A felügyelő-bizottság vizsgálni kezdik az iskolai baleset ügyét.

Szeptember 3:
Sötét varázslatok kivédése órán Lupin nem engedi, hogy Harry kiálljon a mumus ellen. Attól tart, hogy Voldemort alakját venné föl.

Október 16:
Az első kviddics edzés. Csámpás vadászni kezd a patkány alakban lévő Pettigrew-ra. Lavender nyuszijának, Gombócnak a halálhíre. A diákok közt megoszlik a vélemény Trelawney jóstehetségét illetően.
(Korrekció: Péntek október 15-re esett abban az évben!)

Október 31:
A harmadévesek első roxmortsi kirándulása. Harry engedély híján a kastélyban kénytelen maradni. Harry első személyes beszélgetése L

 
Lépj be
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idő
 
A naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Már csak...

Visszaszámláló 2010-ig!!!Csak hónap, nap, óra, perc és másodperc van hátra 2010-ig!!!

 
NyilatkozatTilos az oldalról másolni és azt saját honlapra feltenni!

 
Idézetek

"Tuti, hogy ez Lunáék háza, ki más lenne képes egy ilyenben lakni? Olyan, mint egy óriássiló!
Hermione homlokráncolva nézett a toronyra.
- Egyáltalán nem hasonlít egy lóra - mondta.

 

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!