Harry Potter's special word
Menü
 
Top Affilates
 
Elite Affilates

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Harry Potter Rajongói Oldal

 

 
Testvéroldalak

 
Hányan voltatok itt...
Indulás: 2006-07-03
 
Buttonok

 
Link me!

 A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

 
Design
 
Chat

 

 
Extra

Érdekességek a könyvről:
A Harry Potter sorozat, mostanra körülbelül 200 országban jelent meg, és aratott sikert. Ezalatt több mint 50 nyelvre kellett lefordítani, köztük magyarra is: köszönhetjük ezt, Tóth Tamás Boldizsárnak, aki véleményünk szerint átlagon felüli teljesítménnyel fordított.


Nyelvi érdekességek:
Rowling a könybeli tulajdonneveket, nem fejből találta ki. Legtöbb helyen a latin nyelvből kereste ki a megfelelőt. Gyakran a görög mitológiai alakokat hívta segítségül.
Bolyhoska: A görög mitológiában, Kerberosz egy háromfejû kutya, az alvilág őrzője.
Baziliszkusz: A görög mitológiában egy magas kígyó, aki pillantásával öl. Az emberek "kővéválnak" tőle.
Sirius Black: Sirius, a nagy kutya csillagkép, egyik csillaga. Black pedig angolul "feketét" jelent. Így áll össze az a hatalmas fekete eb, amivé Black változni szokott.
Minerva McGalagony: Minerva a római hitvilág szerint a bölcsesség istennője, görög megfelelője Pallas Athene, akiről szintén köztudott éles elméje, ugyanúgy mint McGalagony esetében.
Hermione Granger Helené a görög mitológia szerint, az ókori Hellász legszebb asszonya, hattyútojásban született, az ő elrablásáért tört ki a trójai háború. Férje, Menelaosz a trójai háború után visszaszerzi feleségét és lányuk születik: Hermioné.
Remus Lupin: Aeneas, a trójai háború hőse, hajóra szál és felkutatja a latinok földjét. Mikor megérkezett feleségül vette a latinok királyának lányát. Az ő leszármazottaik a rómaiak. Pár száz évvel ezután egy igazságos római királyt, Numitort száműzte otthonábol gonosz testvére, lányát pedig papnak adta, hogy Numitornak ne lehessen leszármazottja, aki a gonosz testvér trónját veszélyeztethetné. A lányt Silviának hívták, és a papság ellenére ikrei születtek, magától Marstól a háború istenétől. ők voltak Romulus és Remus. Numitor gonosz testvére ráparancsolt szolgáira, hogy öljék meg az ikerpárt, ám a szolgák megszánták a tehetetlen csecsemőket, teknőbe tették őket, és a teknőt a Tiberis folyón leúsztatták. A teknő partot ért és egy anyafarkas gondozásba vette a két gyermeket. A farkast (aki ügyesen megszoptatta Romulust és Remust) maga Mars isten küldte. Végül egy pásztor talált az ikrekre, felnevelte őket, és a testvérpár nekilátott, Róma városának alapításához. Romulus megparancsolta egyik szolgájának, hogy ölje meg azt, aki gúnyolni meri a valóban nem túl magas falakat. Nem tudta ezt Remus és így szólt: - Ez a falacska volna alkalmas arra, hogy megvédje a népet? - azzal átugrotta a falat. A szolga, ásójával agyoncsapta őt.- Látszik, hogy Remusnak harcias múltja van, a Lupus pedig "farkast" jelent latinul. Így áll össze az a vérfarkas, akivé Lupin teliholdkor változni szokott.
Sybill Trelawney: Sybilla egy ókori római jósnő, ő is transzba szokott esni, akárcsak a mi Trelawneynk.
Nicolas Flamel: Nicolas Flamel a valóságban is élõ ember.
Kétarcú ember: Dionüsszösszt hívták kétarcú embernek, mert Zeusz bevarta őt a térdébe.
Nimbusz: A seprűknél nagy előny, hogy ha könnyű, a nimbusz pedig egy felhőtípus.
Nox: Görög eredetmondában, Nüx a roppant fekete szárnyú felleg, a sötétség õsszelleme. A Nox varázsige pedig kioltja a Lumos varázsigével keltett lángocskát.
Zordó: Mondák szerint a zordó, a hatalmas vörös kutya aki a temetőkben kísért, és rövid időn belül halált hoz arra, aki
meglátja.

Varázspálcák:

A pálcavarázs a mágia egy igen bonyolult, titkokkal teli ága.
A pálca választja a varázslót. Ez az egy tétel vitán felül áll a pálcamágia tanulmányozóinak körében.
 Aki mágusnak született, szinte bármit képes varázsereje közvetítésének eszközévé tenni. Az igazán jó eredmény azonban a varázsló és a pálca kölcsönös affinitását feltételezi. Relytélyekkel teli, bonyolult kapcsolatról van itt szó. Az első lépés a kezdeti rokonszenv, azután a közös és kölcsönös tapasztalatgyűjtés következik, a pálca tanul a varázslótól, a varázsló pedig a pálcától.
 A pálcatulajdonlás kényes kérdés, titokzatos törvények szabályozzák, de a zsákmányul ejtett pálcák rendszerint alávetik magukat új gazdájuk akaratának, sokkal inkább, mint más idegen pálcák. A varázsló a rokonok pálcáját is meglehetős biztonsággal használhatja, ennek köszönhető például, hogy a pálcák örökíthetőek.

 

Harry Potter:
Magyal és főnixtoll, tizenegy hüvelyk, kellemesen rugalmas.

Ron Weasley:
Az első két könyvben:egyszarvúszőr (örökölte a pálcát).
A harmadik könyvtől:Tizennégy hüvelyk, fűzfa, egyszarvúszőr maggal.

Hermione Granger:
J.K.Rowlingtól tudjuk, hogy Hermione pálcájának sárkányszívizomhúr a magja.

Dumbledore:
Bodzapálca (részletesebben lásd lentebb).

Voldemort:
Tizenhárom és fél hüvelyk. Tiszafa. Erős pálca, nagyon erős...

Lily Potter:
Tíz és egynegyed hüvelyk hosszú, suhogó fűzfapálca. Igézéshez, elbűvöléshez kiváló.

James Potter:
Tizenegy hüvelyk hosszú, hajlékony mahagónipálca. Kimondottan átalakításhoz való.

Rubeus Hagrid:
Tölgy, tizenhat hüvelyk, eléggé hajlékony.

Fleur Delacour:
Kilenc és fél hüvelyk, merev, rózsafa, a magja pedig vélahaj (Fleur nagyanjának a haja).

Cedric Diggory:
Tizenkettő és egynegyed hüvelyk, egyszarvúszőr maggal, kőrisfa. Kellemesen rugalmas.

Viktor Krum:
Gyertyán, sárkány-szívizomhúr. Elég merev, vastagabb a megszokottnál.

Neville Longbottom:
Cseresznyefa egyszarvúszőrrel.

Bellatrix Lestrange:
Diófa, sárkányszívizom húrral, tizenkettő és háromnegyed hüvelyk, merev.

Draco Malfoy:
Galagonya és egyszarvúszőr. Pontosan tíz hüvelyk hosszú. Tűrhetően rugalmas.

Peter Pettigrew:
Gesztenyefa, sárkányszívhúr. Kilenc és egynegyed hüvelyk.

Lucius Malfoy:
Szil sárkányszívizomhúrral.

 

Fleuré, Krumé és Dumbledoré kivételével az összes pálcát Ollivander úr készítette, akinek az Abszol úton található a boltja. Krumét Gregorovics készítette.

Érdekes megfigyelni, hogy Harry, Ron és Hermione pálcájának magjai (főnixtoll, egyszarvúszőr és sárkány-szívizomhúr) kiteszik a három magfajtát. Úgyanígy Harryé, Cedricé, Krumé és Fleuré is négy különböző.

 


Harry és Voldemort pálcájának kapcsolata:
Harry és Voldemort pálcája ikerpálcák, azaz ugyanaz a főnix (Fawkes) adta a magjukat alkotó tollakat. Ezek nem szórhatnak átkot egymásra, ezért kapcsolódott össze a pálcájuk a temetőben. Voldemort pálcája megismételte legutóbbi varázslatait (Priori Incantatem).
Harry és Voldemort a mágia mindeddig ismeretlen, felderítetlen területeire hatoltak. Arra, amikor Harry pálcája gazdája akaratán kívül eltörte Voldemort kölcsönkért pálcáját, nincs precedens, és aligha kad olyan pálcakészítő, aki megjósolhatta, vagy megmagyarázhatta volna Voldemortnak. De Dumbledore sejtette a titok nyitját.
Mikor Voldemort és Harry pálcája a temtőben sajátos reakcióba lépett, Harry pálcája átvett valamennyit Voldemort pálcájának tulajdonságaiból és erejéből, másként fogalmazva: elraktározott egy keveset magából Voldemortból. Így aztán, mikor Voldemort üldözőbe vette Harryt, a pálcája (Harryé) felismerte őt, az embert, aki egyzsrre rokon ás halálos ellenség, és a saját mágiáját fordította ellene, olyan varászt, amelyhez foghatót Lucius pálcája sosem produkált. Harry pálcájában ott és akkor egyesült a bátorsága és Voldemort halálos mágiájának ereje.

A bodzapálca (a Pálcák Ura, a Végzet Pálcája, a Halálvessző):
Hamarosan...

J.K.Rowling mondta:

Már 1990-ben magyal pálcát írtam Harrynek, amikor először felvázoltam a Bölcsek Köve hatodik fejezetét. Nem véletlenszerűen választottam: a magyalnak van néhány másodlagos jelentése, amik tökéletesek voltak Harry számára, különösen, ha szembeállítjuk a tiszafához fűződő jelentésekkel, amiből Voldemort pálcája készült. Az európai hagyományok szerint a magyal fa (angolul 'holly' ami a 'holy'-ból ered, magyarul 'szent') elűzi a gonoszt, míg a tiszafa, amely nagyon hosszúéletű (vannak Nagy-Britanniában több mint kétezer éves tiszafák is), szimbolizálhatja a halált és a feltámadást; emellett a fa nedve mérgező.

Valamivel az után, hogy Harrynek adtam a magyalból és főnixtollból álló pálcát, találtam egy leírást arról, hogy a kelták annak idején az év különböző részeihez különböző fákat rendeltek hozzá, és felfedeztem, hogy teljesen véletlenül Harry a születésének 'megfelelő' fapálcát kapta. Ezen felbuzdulva Ron és Hermione is a kelta fák beosztása alapján kapott varázspálcát. Ron, aki a február 18 - március 17-i fázisban született, kőrisfa pálcát kapott (azt hiszem eredetileg bükkfát akartam neki adni) [valamit itt elrontott Jo, mert a könyv szerint nem kőrist kapott a harmadik könyv elején, hanem fűzfát...- szerk.], és Hermione pálcája, aki a szeptember 2 - szeptember 29-ei időpont között született, szőlőtőből készült (már nem emlékszem eredetileg milyen pálcát szántam Hermionénak; lehetséges, hogy akkor még nem választottam neki pálca anyagot).

Csak Hermione és Ron esetében használtam a kelta fahoroszkópot. Például Hagridnak tölgy pálcája van, pedig a kelta rendszer szerint bodza pálcája kellene hogy legyen; Nagy-Britanniában a tölgy 'az erdők királya', erőt, védelmet és termékenységet szimbolizál; milyen más pálca 'választhatná' Hagridot? Mindenesetre volt egy titkos kapcsolat Ron és Hermione pálcája között, amiről csak én tudtam (mostanáig).

Azoknak, akiket érdekel, hogy vannak hozzárendelve a kelta év különböző szakaihoz a fák, itt van a táblázat, amit használtam. Elnézést kérek a kelta fa-szakértőktől, ha esetleg van benne hiba. (Mióta ráakadtam erre, azóta néhány kisebb eltérést találtam már különféle változatokban.)

December 24 - Január 20 = Nyír (Beth)
Január 21 - Február 17 = Berkenye (Luis)
Február 18 - Március 17 = Kőris (Nion)
Március 18 - Április 14 = Éger (Fearn)
Április 15 - Május 12 = Fűz (Saille)
Május 13 - Június 9 = Galagonya (Huath)
Június 10 - Július 7 = Tölgy (Duir)
Július 8 - Augusztus 4 = Magyal (Tinne)
Augusztus 5 - Szeptember 1 = Mogyoró (Coll)
Szeptember 2 - Szeptember 29 = Szőlő (Muin)
Szeptember 30 - Október 27 = Borostyán (Gort)
Október 28 - November 24 = Nád (Ngetal)
November 25 - December 23 = Bodza (Ruis)

 
Lépj be
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idő
 
A naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Már csak...

Visszaszámláló 2010-ig!!!Csak hónap, nap, óra, perc és másodperc van hátra 2010-ig!!!

 
NyilatkozatTilos az oldalról másolni és azt saját honlapra feltenni!

 
Idézetek

"Tuti, hogy ez Lunáék háza, ki más lenne képes egy ilyenben lakni? Olyan, mint egy óriássiló!
Hermione homlokráncolva nézett a toronyra.
- Egyáltalán nem hasonlít egy lóra - mondta.

 

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!